eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Тромбоемболизъм при котка

image

На 18 март 2009 г. в клиниката постъпи 5 годишна мъжка котка с подуване на корема. Теглото й беше 3 кг. Животното се гледа от възрастна жена, която обаче трудно се грижи за него, затова го доведе нейна съседка. Според последната котето се храни и пие вода, но коремът му прогресивно се увеличава от 2 седмици. В началото собственичката смятала, че подуването е от прехранване, но скоро котето започнало да се залежава. Тогава тя решила да потърси лекарска помощ.

При извършеният преглед установихме подуване на корема и наличие на течност в него. Касаеше се за напреднала форма на асцит. Телесната температура беше под нормата - 37.0 градуса С. Животното беше апатично и влачеше задницата си при опит за движение. При оглед на крайниците установихме цианоза на възглавничките на задните крайници. Не се долавяше пулс в a. femoralis. С диагностична цел отрязахме единия нокът до живеца - не се наблюдаваше кръвотечение. Аналният рефлекс и функцията на пикочния мехур бяха запазени и животното се изхождаше нормално. Извършихме пункция, при която източихме приблизително 300 мл. трансудат със светло-жълт цвят.

Назначихме пълна кръвна картина, биохимичен анализ и ехограф. Резултатите от кръвната картина показаха повишение на левкоцитите - 22,4.

Останалите показатели бяха следните: RBC - 6,72; HGB - 94; HCT - 25,2. Биохимичните изследвания показаха повишение на чернодробните ензими - ALT - 955,1; AST - 390; GGT - 2,8; AP - 59,8.

Бъбречните показатели и глюкозата бяха в норма - Creatinin - 77,9; glucose - 4,38. Ехографското изследване показа наличие на асцит - анехогенна сянка около органите, която очертава ясно техните граници. Черният дроб беше със силно зърниста структура и повишена ехогенност и разширени кръвоносни съдове.

Въз основа на проведените изследвания поставихме диагноза: Trombembolism. Това е често срещано състояние при котките, тъй-като Er им са с по-голяма способност за агрегиране, а Th им са много по-реактивоспособни и повече на kg тегло, отколкото при другите животни. Дължи се на забавяне на кръвния ток, увреждане на ендотела на съдовете и повишена способност за съсирване на кръвта. Мястото на образуване на тромба е лявото предсърдие. Стопаните настояваха въпреки всичко да се проведе лечение.

Животоното беше оставено на стационар и бе проведено лечение. На втория час от приемането телесната температура спадна до 33 градуса С и остана постоянна. На 3-4-тия ден от лечението животното беше във видимо добра кондиция - хранеше се, пиеше вода и опитваше да ходи, но се разви гангрена на задните крайници, която доведе до евтаназия.

Д-р Гергана Герасимова

Лечение: обърнете се към вашият ветеринарен лекар.