eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Панлевкопения при котка

Панлевкопения при котка

В клиниката постъпи котка с признаци на апатия, отказ от вода и храна, многократно повръщане и водниста кървава диария. Котката беше на около 6 месечна взраст, редовно обезпаразитявана за вътрешни паразити, но не беше ваксинирана. След извършения преглед и назначените изследвания, се откриват значителни отклонения в кръвните показатели, с понижаване на белите кръвни клетки (левкоцитите). Беше направен тест за панлевкопения и той се оказа положителен.

Котката живее в апартамент и никога не го е напускала, като съжителства с още една котка на около 6 месеца.

При изследването й, въпреки че не показваше признаци на панлевкопения, теста й беше положителен и тя също беше заразена.

Кръвни изследвания на пациента с панлевкопения

Кръвни изследвания на пациента с панлевкопения

Заболяването е вирусно и назаначената терапия беше симптоматична, със системи и вливания за предотвратяване на дехидратацията, повръщането и разстройството и антибиотици за подтискане на евентуални вторични бактериални инфекции, имуностимулатори. Двете котки се възстановиха напълно след дълъг курс на лечение. Единствената профилактична мярка за това заболяване е ваксинацията. Панлевкопенията е включена в стандартната ваксинална схема за котки. Собствениците на котки не трябва да разчитат на това, че техните любимци не излизат от апартамента, за да бъдат спокойни за здравето им, трябва да ги ваксинират редовно.

Д-р Александър Ангелов

Лечение: обърнете се към вашият ветеринарен лекар.