eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Neoplasia vesicae urinariae

image

На 5 март 2009 г. в клиниката постъпи 10 годишна женска котка, която според стопанката от 2 дни пие повече вода от нормалното, след което повръща. Собственичката забелязала, че от 2 седмици котето се храни по-малко от обикновено и уринира трудно, на капки. От няколко дни урината е с червен цвят. Лекувано е в продължение на 10 дни за CRystitis с антибиотик и общоукрепващи средства без да са направени допълнитлни изследвания. В началото състоянието на пациента се е подобрило, но след това изведнъж се е влошило. Преди 5 дни котката е била кастрирана след поставена диагноза Pyometra.

При направения клиничен преглед беше установено, че животното е в нормално общо състояние - цвят на лигавицитте и степен на напълване на капилярите - без особености. Животното не беше дехидратирано. Дишането и сърдечната дейност също бяха в норма. Вътрешната телестна температура беше поднормална - 37,2 градуса С. При палпация се установи силно препълнен пикочен мехур. След катетеризация изследвахме урината и установихме наличие на кръв и левкоцити. Назначена бе пълна кръвна картина и биохимично изследване, както и ехограф. Данните от пълната кръвна картина бяха следните: WBC - 7,8; RBC - 6,72; HGB - 95; HCT - 25,0.

image

От изследваните показатели се установи покачване на урея и креатинин - Creatinin - 357,8; BUN - 19,18.

Най-характерна и основна за диагнозата се оказа ехографската находка, направена при най-висока честота на трансдюсера и дорзално положение на животното. Пикочният мехур беше изпълнен с урина (анеехогенна) и разширен. В локално удебелената стена (5мм) се наблюдаваше хетерогенно гъбоподобно образувание с широка основа и неправлини ръбове, което проминираше на лумена.

Въз основа на извършените изследвания посавихме диагноза - Neoplasia vesicae urinariae. Касае се за радко срещано животозастрашаващо заболяване при котките, което често дава метасази и в други органи. При нелекуване на животното продължителността на живот е няколко месеца. Въпреки опитът за хирургично отстраняване на тумора, се наложи евтаназия на животното, тъй-като туморът беше обхванал шийката на пикочния мехур и уретрата и почти беше запушил нейния лумен, което беше основната причина за затрудненото уриниране.

Д-р Гергана Герасимова

Лечение: обърнете се към вашият ветеринарен лекар.