eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Моноцитна ерлихиоза при куче

Моноцитна ерлихиоза при куче

В клиниката постъпи куче, порода немска овчарка, на 5 години, с обилно кръвотечение от носа. При обстойно проучване се установи, че кучето е показало подобни признаци преди около 2 месеца. Тогава е лекувано на място с кръвоспиращи средства (витамин С и калциеви препарати) и кучето се възстановява. При нас пристига с признаци на обща слабост, отпуснатост и струйно изтичане на кръв от двете ноздри. При направените кръвни изследвания се установява много тежка анемия и ниски тромбоцити (клетки отговорни за кръвосъсирването в организма).

На базата на тези резултати беше назначено извършването на тест snap 3DX HAIDEXX, който потвърди заболяването - моноцитна ерлихиоза.В този случай картината беше усложнена и от дирофилариоза, паразит живеещ в дясната камера и предсрдие на сърцето, пренасян от кръвосмучещи насекоми (комари и др.).

Кръвна картина

По време на терапията беше извършено кръвопреливане за стабилизиране на показателите на кръвта, назначена специфична терапия за заболяването, но въпреки това животното умира през ноща. Основната причина за неблагоприятният изход при този случай е в това, че кучето е доведено прекалено късно, когато заболяването се е задълбочило. В началото на заболяването кучето показва признаци на слабост, апатия, преходно повишаване на телесната температура. Единственият начин за предпазване от моноцитна ерлихиоза и останалите векторни заболявания се състои във взимане на адекватни мерки и прилагане на подходящи и надеждни средства за предотвратяване на срещата на кърлежите с Вашите домашни любимци. В месеците от март до октомври това трябва да става ежемесечно. За да бъдат собствениците спокойни и сигурни за безопасността на любимците си, трябва стриктно да изпълняват съветите на своите ветеринарни лекари и да ползват противоакарицидни средства. Поради това, че в повечето случаи тези признаци не правят впечатление, след това кучето изглежда напълно здраво и по никакъв начин не показва че нещо се случва в организма му. До момента в който въпреки лечението може да не бъде постигнат желаният резултат и излекуването на пациента.

Лечение: обърнете се към вашият ветеринарен лекар.

Автор: Д-р Александър Ангелов