eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Офталмология

Сложното устройство и финните функции на зрителния орган, неговото повърхностно разположение и специфичната му структура, създаваща възможност за пряко и инструментално наблюдаване на почти всички очни сегменти са причина ветеринарната офталмологията да се обособи като самостоятелна наука и то с много подразделения. За това допринася и факта, че зрителния анализатор е в много тесни и сложни връзки с останалите органи и системи на организма, особено с централната нервна система. Ветеринарната офталмологията се занимава още с диагностициране на заболяванията на зрителния анализатор, процеса на тяхното протичане и лечение,което цели както създаване на максимален комфорт на животното, така и запазване на зрението.

Често това се постига само с медикаменти, но в някои случаи се налагат и хирургични интервенции.Ветеринарномедицинската офталмология е дисциплина силно зависеща както от уменията и метода на работа на очния лекар, така и от медицинската апаратура. Ние от ветеринарна клиника Есковет разполагаме със съвременен офталмологичен кабинет, модерно оборудване за диагностика, хирургия и лечение на очните заболявания и се стремим чрез професионализъм, корекност и отговорност да създадем максимален комфорт на вашия домашен любимец.

Клиниката разполага с модерен операционен микроскоп, даващ възможност за прецизно извършване на всички хирургични интервенции на очите. Незаменим и основен уред , използван при всеки офталмологичен преглед в нашата клиника е слит лампата, която с подходящо увеличение и специфична светлина дава възможност за извършване на биомикроскопия и изследване в детаил на предния сегмент на окото. Това позволява на специалиста много точна преценка и интерпретация на структурата на роговицата, увеята, камерения ъгъл и лещата, което е от съществено значение за бързо и успешно поставяне на диагноза.

За диагностика и лечение още се включват:

- Изследване на проходимостта на слъзните канали, промиване, рентгенография с контраст на слъзни канали, хирургически процедури при обструкцичя, атрезия и др.
- Диагностика и лечение на заболявания на клепачите- оперативно коригиране на трихиазис- ентропиум (вгъване на клепачите навътре), коригиране на назални гънки причиняващи трихиаза, ектропиум (обръщане на клепачите навън) отстраняване на образувания и тумори от клепачите, премахване на ектопични мигли и дистрихиазис (неправилно разположени мигли), блефаропластика.
- Оперативна обработка при изпадане на жлезата на третия клепач cherry eye.
- Измерване на слъзната секреция чрез тест на Ширмер за диагностика на сух кератоконюнктивит.
- Диагностика, хирургично и медикаметозно лечение на заболявания на роговицата- конюктивална пластика при дълбоки корнеални язви, десцементоцеле и перфорация на роговицата. Диагностика и медикаментозно лечение при неязвени кератити.
- Тонометрия - извършва се със специализиран уред тоновет (измерване на вътреочното налягане) за диагностика на глаукома.
- Ехография на око при отлепване на ретината, луксация на лещата, неоплазии, ретробулбарни абсцеси и др.
- Микробиологично изследване на очен секрет и камерна течност. Широк спектър от локални и системни антибиотици и много други медикамети за лечение.

Диагностика и терапия на генетични и породни заболявания

- Оперативно лечение при очни травми, отстраняване на чуждо тяло от око.
- Директна и индиректна офталмоскопия след накапване на мидриатик за диагностика на вродени и придобити заболявания на ретината и очния нерв.
- Инжективно поставяне на медикаменти в очите. парацентези.
- Преглед под наркоза ако е необходимо.
- Диагностика и лечение на увеит.
- Диагностика на очни заболявания при екзотични животни.
- Диагностика по отношение на редица заразни, паразитни, метаболитни, недоимъчни, алергични, имуномедиирани и наследствени заболявания, в чийто синдром очните симптоми имат важно, а понякога и патогномично значение.

Кога вашият домашен любимец има нужда от компетентна лекарска намеса : При промяна в поведението - неувереност, потреперване, при чесане, закачане на очите с лапи, блъскане в предмети. Разликата в поведението привечер и на ярка светлина е ранен индикатор за нарушение на зрението. Увереното слизане по стълбите изисква добро зрение - куче, което върви неуверено надолу, но отлично се качва, е възможно да страда от нарушение на зрението.При наличие на изтечения или ненормален вид на очите. При дискомфорт в очите може да има и обща отпадналост, отказ от храна и др.

Нашият специалист офталмолог д-р Еленкова ще отдели необходимото време и внимание да прегледа Вашия домашен любимец и да отговори на всичките Ви въпроси след предварително записан час.