eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Клинична лаборатория и микробиология

Ветеринарна клиника Есковет 21 разполага със собствена клинична лаболатория от 2001 г.в която се извършват редица изследвания за диагностика на заразни и незаразни заболявания.
Нашата лаборатория е оборудвана с най-съвремената техника за извършването на пълни кръвни изследвания, изследване на урина, изследване на секрети и копролиогични изследвания,извършване на микроскопско цитологично изследване,и микробиологично изследване. Ветеринарна клиника Есковет 21 е единствената ветеринарна клиника която има собствена микробиологична лаболатория. Поставянето на правилна диагноза е от решаващо значение за ефективността на лечението и изхода от заболяването.

При нас се правят хормонални тестове: за установяване на проблеми с щитовидната жлеза (тироидни хормони- T4, TSH, T3), нива на кортизол ( при синдром на Къшинг), изследване на кръвна захар и контрол на Диабетно болни пациенти.
Преоперативните кръвни изследвания, които се правят преди всяка оперативна интервенция при нас, ни дава информация за състоянието на отделните органи, нивото на хидратация и наличието на анемия. Това ни позволяват да преценим риска от анезията, както и да изберем най-подходящата анестезиологична схема за конкретния пациент.

Кръвният анализ включва пълна кръвна картина и биохимичен анализ на чернодробни ензими, бъбречни показатели, панкреас, и баланс на микроелементите (калций, фосфор, калий, натрий и др.). Това изследване е показател за изменения свързани с настъпващо или развиващо се заболяване. Посредством данните от кръвните изследвания можем да открием заболяване, което все още не е довело до клинични прояви.
Изседването на урина е необходимо в случаите, когато има данни за инфекция на уринарните пътища и пикочен мехур.Ветеринарна клиника Есковет 21 е единствената клиника която разполага със собствена микробиологична лаболатория, което ни позволява да изследваме стерилна урина и да направим антибиотикограма.-която да ни даде информация за точния причинител и най-подходящия антибиотик. Уролитиазата е често срещано заболявне.

Фекалното изследване най-често служи за диагностицирането на паразитно заболяване. Често тези паразитини заболявания са зоонози( общи за животните и човека). Правилното определяне на причинителя и степента на инвазия за много важни за правилната терапия. Така предпазвате и себе си и вашето семейство от заразяване.
Цитологичното изследване може да даде повече информация за произхода на клетките на места с изменена структура (кожни образувания, нарушена космена покривка, нарушена структура на кожата). Изследват се също различни видове секрети, за да бъде уставен източника на инфекцията – ушен секрет, очен секрет, секрети от половите ограни и др.
Диагностика на кожни заболявания - изследване за наличие на гъбични инфекции по кожата или космите (микроскопско и посявка), изследване за демодекоза, саркоптоза и ушна краста(отодектоза).
Може да се обърнете към нас при необходимост от всякакъв вид изследване.