eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Лечение и имунизации

Това е метод за активна имунизация, чрез който дозирано се въвеждат в организма антигени (живи, отслабени или убити микроорганизми, части от тях или продукти от тяхната дейност). По такъв начин имунната система на ваксинирания организъм изгражда имунитет срещу ваксиналния щам. Клиниката предлага голям брой ваксини, подхдящи за всеки домашен любимец.

На ваксинациите трябва да обърнат внимание не само собствениците на кучета, но и на котки. Най-опасни и разпространени инфекциозни болести при кучетата са чумата (гана), инфекциозен хепатит, парвовироза, лептоспироза, бяс, а при котките: вирусен ринотрахеит, калицивирусна инфекция, котешка панлевкопения, хламидиоза и бяс.

Цялата информация за проведените ваксинации и имунизации се записва във ветеринарния паспорт, който се издава от ветеринарния лекар. Посочва се вида на ваксината и датата на ваксиниране. Това е особено важно, ако имате намерение да участвате в изложби или планирате да пътувате с вашия домашен любимец в страната или в чужбина.

Кога се извършват ваксинации?

В детска възраст кученцата се ваксинират трикратно. Като най-ранна възраст за ваксинация се посочва 42-45-я ден.
След това до навършване на 90 дневна възраст се поставят още 2 ваксини, като последната е седемвалентна и включва и бяс.
От тук нататък животните се реваксинират само веднъж годишно.

Котенцата се ваксинират за първи път на минимална възраст 8 седмици с поливалентна ваксина срещу херпесвироза, калицивироза, панлевкопения и хламидиоза, с последваща реваксинация след 4 седмици със същата ваксина плюс ваксина срещу бяс. За да се постави тази втората ваксина е необ ходимо котенцето да има навършени минимум 3 месеца. В най-ранна възраст високото равнище на антитела в кърмата на майката, с която се хранят кученцата и котенцата, дава висока защита, затова ваксинирането в този период е неефективно.

Възрастните животни се ваксинират веднъж годишно, всяка година. Активен имунитет се изгражда не по-рано от 10 дни след датата на ваксинацията, затова в този период домашните любимци трябва да бъдат внимателно наблюдавани, така че да не се допуска преохлаждане.Не е добре да бъдат извеждани на улицата и да се срещат с други животни; не се препоръчва да ги къпете в следващите 3-4 дни след ваксинацията.

В случай на контакт с вече болно животно или при болест в ранен етап на развитие е възможно да се използват хиперимунни серуми. Серумът представлява готови антитела срещу вирусни заболявания при кучета и котки и осигурява пасивен имунитет в продължение на 2 седмици.

Правила за вакцинациите:

1. Могат да бъдат ваксинирани само клинически здрави животни.
2. Минимум 3-4 дни преди ваксинация трябва да се направи обезпаразитяване, тъй както глистите произвеждат токсини, които водят до отслабване на имунната система и правят ваксината неефективна.
3. Ваксинирането (особено първата ваксинация) трябва обезателно да се извърши от ветеринарен лекар в клиника, защото в някои случеи, дори и много рядко се получават странични ефекти (като различни алергични реакции, анафилаксии). Ето защо, при животни за които е известно че в предходните ваксинации са реагирали с усложнения, предварително се третират с антихистаминен препарат.