eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Стоматология

Здравето на зъбите и венците има пряка връзка със здравето на сърцето, бъбреците и целия организъм. Занемарените зъби намаляват съществено продължителността на живота на домашните любимци. Затова в нашата клиника да отделяме голямо внимание на предпазване от стоматологични заболявания и на тяхното лечение.
Извършваме следните манипулации:

 

Стоматологията e клон от ветеринарната медицина, който се занимава с често подценяван от стопаните проблем. Нерядко се смята, че заболяванията на зъбите са просто козметичен проблем, но всъщност най – малкото, което могат да предизвикат е влошаване на общото състояние на животното – загуба на апетит, повишено слюноотделяне и др.
Стоматологичните проблеми често са само началото на по – тежки здравословни състояния. Ето защо е от огромна важност да се спазва добра хигиена на устната кухина на животните и редовно да се почистват натрупванията от зъбен камък. При всяко животно това се случава с различна честота и зависи не само от типа слюнка, но и от храната, с която се хранят. Ето защо е препоръчително поне веднъж годишно, а дори и два пъти да се прави профилактичен преглед на зъбите. Разполагаме и с ултразвуков скалер за почистване на зъбен камък.

Във ветеринарна клиника „Есковет” можете да получите компетентна информация относно начините на хранене и профилактиката на стоматологичните проблеми на Вашия любимец. Извършваме почистване на зъбен камък с ултразвук, след което се наблюдава забелижима промяна с състоянието на животното и неговите зъби. Почистването е щадящо зъбния емайл и в повечето случаи животните не изпитват никаква болка след процедурата.
При тежки състояния, свързани напр. с абсцеси в устната кухина, се налага изваждане на един или повече зъби. Това се прави с цел да се премахне огнището на инфекция, което би могло да увреди и други жизненоважни органи.

Важна част от медицината на гризачите и зайците са денталните заболявания. Това, което ги прави уникални е фактът, че при тях зъбите растат през целия живот, което ги прави много податливи на увреждания. Голям процент от проблемите, с които собствениците се сблъскват са именно прораснали зъби, абсцеси, счупени зъби, неправилна захапка и др. Всички тези проблеми, за съжаление, понякога са трудно забележими поради същността на тези пациенти – тяхната плашливост, неизява на симптоми и трудността на прегледа на устната им кухина. Често те просто престават да се хранят нормално, да пият вода или просто са омърлушени. Във ветеринарна клиника „Есковет” можем да Ви дадем компетентни съвети относно състоянието на зъбите на Вашия приятел, да Видите сами какъв точно е проблемът чрез специален видеоуред и да назначим адекватно лечение. За съжаление често веднъж възникнали, стоматологичните проблеми при гризачите и зайците, изискват профилактика и редовни прегледи през целия им живот.