eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Кардиология

Ветеринарната кардиология е клинична специалност, която се занимава с диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания при домашните животни. Около 10% от всички домашни любимци страдат от сърдечни патологии. От тях над 95 % се развиват с възрастта. По-рядко се срещат вродените сърдечни заболявания, които се дължат на неправилно развитие на сърцето преди раждането. Всяко куче, без значение на възраст, пол и порода може да се разболее от дирофилариоза - паразитно заболяване, което води до увреждане на сърдечно-съдовата система и сърдечна недостатъчност. Заразяването става по кръвен път чрез междинните гостоприемници - комарите. Ако не се лекува, заболяването е смъртоносно.

 

Кога можем да се усъмним за сърдечно заболяване? Вариантите са три:

Някои породи са по-предразположени към сърдечни патологии - пекинез, ши-тцу, йоркширски териер, дакел, чихуахуа, доберман, боксер, немска овчарка, нюфаундленд, ротвайлер при кучето и Мейн Кун, персийска, сфинкс при котката.

Независимо от вида на сърдечната патология диагнозата и лечението не могат да се определят на базата само на клиничния преглед или на един вид изследване- само рентгенова снимка, само ЕКГ и т.н. В повечето случаи е необходимо да се направят няколко изследвания, защото те се допълват взаимно. Ветеринарна клиника Есковет разполага с необходимата апаратура за извършване на пълно сърдечно-съдово изследване.

Рентгенови снимки - в три проекции

Рентгенови снимки - в три проекции. Дават значително количество информация- за формата и размера на сърдечния силует, както и за кръвоносните съдове, диафрагмата, трахеята, белия дроб и т.н.

Рентгенови снимки - в три проекции

Електрокардиограма- графичен запис на електричните импулси, които се зараждат в сърцето и начина, по който те се разпространяват. Няма друго изследване, с което да се диагностицират аритмиите и проводните нарушения.

Рентгенови снимки - в три проекции

Кръвно налягане – измерва се със специализиран доплеров апарат за ветеринарномедицинска употреба. Използва се за диагностика и мониторинг на терапията при хипертензия (високо кръвно налягане) и хипотензия (ниско кръвно налягане) при домашните любимци.

Рентгенови снимки - в три проекции

Ехокардиография - най-новия от всички методи за диагностика- ултразвуково изследване на сърцето, с което се установяват промени по клапите, размер на камерите, функция на миокарда, перикардиални изливи, сърдечни неоплазии.

Рентгенови снимки - в три проекции

При ехокардиографията освен стандартния (т.нар. двуизмерен, черно-бял) ултразвук се използва и доплеров ултразвук, който показва посоката, интензитета и скоростта на кръвния поток.

Рентгенови снимки - в три проекции

Най-полезен е при сърдечните пороци - откриват се стеснения на клапите или обратното- невъзможност за затварянето им, наличие на отвори, където нормално ги няма, които позволяват смесването на артериална с венозна кръв.

Рентгенови снимки - в три проекции

Качественото оборудване има голямо значение за този тип изследване. Ветеринарна клиника „Есковет“ разполага с висок клас ехографски апарат Sonoscape S12. Моделът се ползва за ехокардиография и при хората, и при домашните любимци. Разликата се състои в специализирания софтуер.

Рентгенови снимки - в три проекции

Съвременното развитие на ветеринарната кардиология позволява все повече пациенти да бъдат успешно диагностицирани и лекувани. Основната ни цел е това да става възможно най-рано, защото навременното лечение е най-ефикасно. Всички методи за кардиологична диагностика са неинвазивни и безболезнени.

Ветеринарна клиника Есковет
Д-р Искра Георгиева