eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Защо да ваксинираме кучето или котката си?

Защо да ваксинираме кучето или котката си?

Знаете ли, че... Кърлежите не търсят активно своите гостоприемници (куче или котка). Те са в тревата, и когато гостоприемникът мине покрай тях, те се закачат за него. Kърлежът, обаче не се впива безразборно в тялото на животното, а търси места с мека и нежна кожа

Вирусната левкемия е заболяване на кръвоносната система при котките, което се проявява със злокачествено разрастване на кръвотворната тъкан, нарушаване процеса на зреене на кръвните клетки с образуване предимно на млади клетки.

Причинителят е вирус, наречен FeLV, който може да се развива при кучета, котки и при човека. Левкемията се среща рядко при котките и това може да се обясни с наличието на имунитет, в резултат на постоянни реинфекции с малки дози от изключително разпространения вирус.Източник на инфекцията обикновено са заразени котки. Вирусът се предава контактно и аерогенно, а също чрез храната и урината, както и от майката на малките. Възможно е и неговото предаване чрез бълхите. Котки, които са носители на вируса може да не развият заболяването, но да бъдат потенциално опасни за други животни.
Клиничните признаци на левкемията са – рязко и безконтролно увеличаване на левкоцитите, съпроводено с ред различни клинични признаци-увеличение на лимфните възли, разстроено храносмилане, вялост, отслабване, анемия. Развиват се също асцит, увеличен далак, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Острата форма на заболяването се съпровожда с треска. Често се развиват плеврит, пневмония и др. съпътстващи заболявания.

До момента няма лечение на заболяването. Ракът, предизвикат от този вирус е нелечим и повечето ветеринарни лекари препоръчват евтаназия.
За щастие и у нас вече има ваксина срещу това заболяване. Това е Purevax® на Merial. Препоръчва се за ваксинация на котки над 8 седмична възраст от рискови райони. Ваксината се предлага самостоятелно и комбинирано срещу котешка левкемия, ринотрахеит, калицивироза, хламидиоза и панлевкопения. Продължителността на имунитета е една година за ринотрахеит, калицивирус, хламидиоза и левкемия и три години за панлевкопения.

Защо да се ваксинират котките‭?

Вашата котка живее у дома,‭ ‬никога не излиза и следователно няма как да се разболее от инфекциозна болест‭?! ‬Това е една от заблудите сред собствениците на котки.‭ ‬Независимо,‭ ‬че вашият любимец не излиза навън,‭ ‬той е застрашен от редица инфекциозни заболявания.‭ ‬Опасните вируси могат да проникнат в дома ви чрез вашите дрехи,‭ ‬обувки и по въздушен път. Едни от най-опасните за котките заболявания са:‭
• ‬ПАНЛЕВКОПЕНИЯ‭ ‬-‭ ‬широко разпространено заболяване,‭ ‬което се проявява с треска,‭ ‬храносмилателни и репродуктивни смущения,‭ ‬силно намален брой на левкоцитите в кръвта.‭ ‬Често завършва със смърт.‭
• ‬ХЕРПЕСЕН РИНОТРАХЕИТ‭ ‬-‭ ‬заболяване,‭ ‬особено характерно при събиране на голям брой котки на едно място-развъдници,‭ ‬изложби или бездомните животни на улицата.‭ ‬Протича с възпалителни процеси в горните дихателни пътища-ринит,‭ ‬фарингит,‭ ‬трахеит,‭ ‬често и конюнктивит.‭ ‬Почти винаги заболяването се усложнява с вторични бактериални инфекции.
• ‬КАЛИЦИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ‭ ‬-‭ ‬изключително разпространено заболяване.‭ ‬Засяга горните дихателни пътища.‭ ‬Протича с ринит,‭ ‬конюнктивит,‭ ‬болезненост в ставите и двигателната мускулатура.‭ ‬При тежки форми завършва летално.‭
• ‬ХЛАМИДИОЗА‭ – ‬силен конюнктивит,‭ ‬ринит,‭ ‬признаци на пневмония.‭ ‬Често нелекуваните котенца ослепяват.‭ ‬Заболяването може да бъде опасно и за хората.‭
• ‬БЯС‭ ‬-‭ ‬смъртоносно за хора и животни заболяване.‭ ‬Ваксинирането против бяс е задължително‭!‬

Периодът от‭ ‬6-‭ ‬до‭ ‬16-‭ ‬седмична възраст е най-опасен за малките котета.‭ ‬През този период техният имунитет е нисък и риска да развият инфекциозно заболяване е голям.‭ ‬След изчезване на коластралния‭ ‬/майчин/‭ ‬имунитет,‭ ‬придобит по време на бозаенето до момента на първата ваксинация котетата са изключително чувствителни.‭ ‬Правилно и своевременно направената ваксинация осигуряват адекватна защита както на малките котета,‭ ‬така и на възрастните животни.‭ ‬Ваксината стимулира изграждането на антитела срещу съответните заболявания.‭ ‬Тъй като всяка котка е уникална и се отглежда при различни условия,‭ ‬ваксинациите се извършва само от ветеринарен лекар след задължителен преглед и обезпаразитяване или изследване на изпражненията за наличие на паразитни яйца.

Кога и колко пъти трябва да ваксинираме котката си‭?‬

От най-ранна възраст на малките котенца се правят няколко поредни ваксини.‭ ‬Първоначалната ваксинация не е напълно ефективна,‭ ‬поради все още незрялата имунна система.‭ ‬Повторната реваксинация осигурява изграждането на достатъчна защита.‭ ‬При възрастните животни е достатъчна ваксинация веднъж годишно.

Каква да бъде ваксината‭?‬ Понякога котката може да бъде скрит носител на инфекциозно заболяване.‭ ‬В такъв случай ваксинирането с жива‭ ‬/атенуирана/‭ ‬ваксина може да предизвика проява на признаци на съответното заболяване.‭ ‬Консултирайте се с ветеринарен лекар.‭ ‬Той ще прегледа и ваксинира вашата котка,‭ ‬следвайки правилната ваксинална програма и ще използва най-добрата ваксина.

Не забравяйте:‭
‬1.‭ ‬Ако отскоро сте собственик на котенце‭ ‬-‭ ‬не отлагайте прегледа при ветеринарен лекар‭! ‬Вашият нов любимец се намира в изключително уязвим и рисков период.‭
‬2.‭ ‬Редовно обезпаразитявайте вашата котка и следете за времето на следващото ви посещение.
‭ ‬3.‭ ‬Не пропускайте ваксинации‭!
Така,‭ ‬получавайки грижите и вниманието,‭ ‬които заслужава вашата котка ще се радва на дълъг живот заедно с вас‭!