eskovet21@abv.bg

+ +359 2 836 85 80; +359 895 633 707

Храни и хранене

храни които клиника есковет предлага

За да бъде в добро здраве вашият любимец, храната трябва да е съобразена не само с вида на животното, но и с килограмите му, породата, възрастта и с това дали живее вътре или навън. Най-добър избор на храна за съответното животно според изброените по-горе показатели може да направи само вашият ветеринарен лекар. Нарушаването на прости принципи в храненето, води веднага или след време до сериозни здравословни проблеми. Пишем статията, защото го дължим на собствениците на болни кучета и котки, които в разговори по време на лечението се ядосват, че никой не им е казал до какви сериозни проблеми води неправилното хранене.

Преди да закупите храна, посъветвайте се с вашият ветеринарeн лекар. Той ще измери теглото, ще извърши преглед и избере най-подходящата за него храна. Само така вашият любимец ще бъде в страхотна форма и добро здраве!

Дали КОСТИТЕ са вредна или необходима храна за кучетата и котките?

Това е въпрос, който непрекъснато обсъждаме с наши клиенти. В този спор има две противоположни схващания – разпространеното схващане от едната страна, а от другата е гледната точка на ветеринарния лекар, основано на медицински опит. Към костите трябва да бъдат включени и субпродуктите от птицевъдната промишленост – шийки, глави, крака, фенери и др.

Разпространено схващане „Кокалите са хранителни”

Гледната точка на ветеринарния лекар: Костите са бедни на хранителни вещества. Те миришат на месо, но не са месо. Ако ги сварите, всички усвоими съставки (мазнини, нискокачествен белтък желатин) преминават в бульона. Сварените кости съдържат единствено неусвоими минерални комплекси.

Разпространено схващане „Кокалите са необходими за почистване на зъбите”

Гледната точка на ветеринарния лекар: Костите категорично не почистват зъбите. По-скоро ги изтриват. В повечето случаи твърдостта на костите е близка по твърдост на зъбите, което води до напукване и отчупване на цели парчета от емайла на зъбите. Поради устройството на кучешката захапка най-често се чупи емайла на горните предкътници и кътници. На местата с повреден емайл бързо се натрупват налепи и зъбен камък, които водят до сериозни проблеми (виж статията за зъбния камък при кучета и котки).

Разпространено схващане: „Кокалите са необходими за правилно храносмилане и за предпазване от диария”

Гледната точка на ветеринарния лекар: Костите са на практика неусвоими. За разлика от неусвоимите влакнини от растителен произход, които в малки количества са необходими за перисталтиката, костите нямат полезни действия.
Напротив, те са причина за запушване на хранопровода, тежки възпаления на стомаха, тънките и дебелите черва. Кучетата обикновено гълтат големи парчета кости, които се смилат много бавно. Вместо 12 часа, костите често престояват в стомаха с дни, което води до гастрит. В червата те могат да предизвикат диария или тежък запек, който стига до пълна непроходимост на чревния тракт. Особено голям е проблемът при кучета над 6-годишна възраст, които поради стареенето на храносмилателната система усвояват по-трудно храната. При тях, поради забавената перисталтика, в дебелите черва се натрупват запушалки от сбита костна материя, които често са по-големи от тазовия отвор. Всъщност пишем статията най-вече заради собствениците на такива кучета, които в разговори по време на лечението се ядосват, че никой не им е казал до какви сериозни проблеми води храненето с кости.

Разпространено схващане: „Кокалите почистват аналните жлези”

Гледната точка на ветеринарния лекар: Аналните жлези нямат нужда от толкова твърда храна, за да бъдат изстисквани. Те са разположени между два слоя анални мускули и се изстискват сами при дефекация при куче или котка, които се движат достатъчно и имат добър мускулен тонус като цяло.

Дали домашната храна е по-добра от храненето с готови храни за кучета и котки?

Може би е добре просто да изброим кои от домашните храни са неподходящи или дори токсични за домашните любимци.

ОТРОВНИ ХРАНИ

Лук – пресния или готвен лук съдържа вещества, които водят до тежка необратима хемолитична анемия при кучетата;

Шоколад – особено опасен е натуралния шоколад, който има висока концентрация на теобромин. Котките за щастие не са такива любители на шоколада. При кучетата 100 гр. натурален шоколад могат да доведат до смъртта на куче, тежащо 10 кг. Признаците на отравяне при кучетата са: повръщане, диария, увеличено уриниране, промени в сърдечната честота и ритъм, олюляване, треперене, кома, смърт.

ОПАСНИ ХРАНИ

Сурово месо и субпродукти – могат да доведат до заразяване с тежки паразитни и инфекциозни заболявания. За пример можем да дадем ехинококоза, салмонелоза, болест на Ауески (псевдобяс при кучетата). Някои от тези заболявания са изключително опасни за хората;

Кости;

Твърде мазни храни;

Подправки.

ТРУДНОУСВОИМИ ХРАНИ

Кости;

Храни от растителен произход.

Не забравяйте, че кучетата и особено котките са месоядни животни с храносмилателен тракт пригоден да усвоява храни от животински произход. Те усвояват трудно повечето зеленчуци и зърнените храни, макар че несмилаемите въглехидрати т.е. влакнини, целулоза, в малки количества (5 до 7 % от сухото съдържание на храната) са полезни за храносмилането.

Лесноусвоимите въглехидрати в храни като ориз и хляб са необходими в по-големи количества (20 до 35 % от сухото съдържание на храната), но не могат да заместят жизненонеобходимите белтъчини от животински произход.

Запомнете, че кучета и котки, хранени с бульон от кости или супа с хляб, не се хранят добре. Те получават достатъчно калории (въглехидрати, мазнини), но не и необходимите за жизнените им функции висок процент белтъчини. Месоядни животни, хранени по този начин, имат много повече здравословни проблеми.

ВРЕДНИ ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

- Хранене на воля или навикът да се оставя непрекъснато храна в купичката на животното. С две думи резултатът е капризен апетит и наднормено тегло.

Наднорменото тегло е обширна тема, но накратко то води до сериозни здравословни проблеми – сърдечни, костно-ставни, чернодробни, хормонални, кожни и т.н. Попитайте ветеринарния си лекар за определяне на идеалното телесно тегло на вашия домашен любимец.Тук можете да разберете нагледно как да определите дали домашният Ви любимец има нормално тегло гледната точка на ветеринарния лекар Възрастните кучета трябва да се хранят 1- 2 пъти на ден. Храната се оставя в купичката за 5-10 минути, след това се прибира до следващото хранене. Междинни хранения не са необходими.Подрастващите кучета се хранят по-често, от 3 до 6 пъти дневно в зависимост от възрастта, но междинни хранения също не са необходими.При възрастните котки храненето може да е по-често, от 2 до 5 на ден, но пак междинни хранения не са необходими.
При всички животни трябва да се спазва дневна дажба, която да не надхвърля потребностите на животното. Това означава, че ако храните котката си 3 пъти на ден, на всяко хранене тя получава по 1/3 от дневната си дажба. Добре е кучетата и котките да се хранят от един човек от семейството.
Единственото изключение, когато кучетата и котките могат да се хранят на воля е периодът на кърмене, особено при голямо кучило.

Просене на храна

Ясно е, че много хора дават храна от масата на домашните си любимци, защото това им доставя удоволствие. Животни, свикнали на такова отношение, смятат черпенето за своя привилегия и всеки път, когато собствениците им се хранят застават с онзи „гладен” поглед, за да получат дяла си. Те дори се качват по краката на хората или си вземат храна направо от масата. Този навик е вреден. Със сигурност води до наднормено тегло и здравословни проблеми. Освен това просенето на храна може да се докаже досаден навик, ако имате гости или ако кучето ви се моли особено настоятелно.

Гледната точка на ветеринарния лекар: правилото е просто - кучето или котката се хранят отделно в различно от хората време. Храна от масата или от хранещ се човек не трябва да се дава при никакви обстоятелство, дори и животинката ви да се държи все едно, че не е виждала храна последните три дни. Това не е коравосърдечие, а грижа за здравето на вашето животно. Лакомства, съобразени с факта, че кучето и котката са месоядни животни и не трябва да ядат шоколад и бисквити, би трябвало да се дават само при изпълнение на команда и само, ако наоколо няма хранещи се хора.

Дали ГРАНУЛИТЕ и КОНСЕРВИТЕ за кучета и котки са полезни или вредни

Рразпространено схващане: Домашната храна е по-полезна от гранулираната

Гледната точка на ветеринарния лекар: за домашната храна и нейните недостатъци говорихме по-горе. Относно готовите храни за кучета и котки трябва да започнем с това, че има различни видове и класове.Най-общо има сухи храни (гранулирани) със съдържание на вода около 10 % и влажни храни (консерви, пастети, пакетчета с хапки и др.) с водно съдържание около 80 %. Като цяло мокрите храни са по-вкусни особено за кучетата, но поради високото си водно съдържание трябва да се консумират бързо след отваряне. Ако се гледа сухото съдържание на храната, 100 гр. гранули са равни на около 400 гр. мокра храна. Готовите храни се делят на нисък клас (икономичен), среден клас, висок клас и лечебни храни , като тук ще се спрем главно на гранулите. При храните от нисък клас единственото предимство е цената. При тях се търси най-ниската възможна себестойност, което води до компромиси с изискванията за хранене на животните. В тях се влагат евтини, но нискокачествени съставки. Производствения процес трябва да е евтин с нисък разход на енергия и оборудване. Като резултат храните от нисък клас са трудно усвоими т.е. ако животното изяде 1 кг гранули, то ще усвои 400-600 гр. от тях. Особено лошо се усвояват белтъците от икономичните храни, а точно те имат най-голямо значение за здравето и продължителността на живота на домашните любимци. Ориентирайки се по цената в зоомагазините, икономичните храни за кучета се движат от 1,50 до 2,00 лв./кг, а за котки от 2,00 до 4,00 лв./кг. . Примери за такива храни са сериите „Любимец”, „Chappy”, „Kitekat”, „Willowy”, храните от Метро и Била „Aro”, „Clever”*. Нискокачествените храни могат да доведат до здравословни проблеми – най-често диарии, гастрит, ентерит, колит.

При котките високото количество на минерални вещества в тези храни води и до животозастрашаващи заболявания на отделителната система – цистит с уролитиаза, прогресиращ при котараците до запушване на уретрата, бъбречна недостатъчност и смърт. Храните нисък клас все пак са по-добър избор от храненето с домашна храна, състоящата се от супа с хляб или хляб с кренвирши, кокали, гръкляни, пилешки глави, фенери, шийки и други.

Ако домашната храна включва всеки ден:

висококачествени белтъци, например месо, яйца + висококачествени въглехидрати, например варен ориз + висококачествени мазнини, например зехтин + плюс мултивитаминен премикс, например SA-37, то тя ще е по-добра от нисък клас готова храна. Само че цената на такава домашно приготвена храна, ще е висока и приготвянето й ще отнема много време.

Средният клас храни са добра комбинация между качество и цена. В тях се влагат по-качествени и по-лесноусвоими съставки. При всяко положение те са по-добър вариант от домашното хранене или ниският клас храна. Цената им се движи от 3 до 4 лв./кг, а за котки от 4 до 6 лв./кг. като примери са сериите Purina Dog Chow, Purina Cat Chow, Pedigree* и други.

Високият клас храни се правят като се мисли за предпазване на животните от редица заболявания и проблеми. Те са произведени от висококачествени съставки, протеините са основно от животински произход, а растителните съставки са така обработени, че да могат да се усвояват напълно. Тези храни обръщат внимание на нуждите на различните породи кучета и котки, на различните възрастови групи и физиологични периоди (например бременност, лактация), на предпазване от различни заболявания (ставни, стоматологични, кожни, наднормено тегло).
Усвоимостта на тези храни е 85-92 %. Многобройни изследвания показват, че кучета и котки, хранени с високия клас храни, живеят с 2 до 4 години по-дълго от животни, хранене с домашна храна, или с храна от нисък клас. Цената на високият клас храни се движи от 6 до 10 лв./кг. Примери за висок клас храни на нашия пазар са Royal Canin, Purina Pro Plan, Eukanuba, Nutra Gold*.

Лечебните храни се използват при животни страдащи от различни болести, като понякога са по-ефикасни от всички лекарства. Лечебни диети на нашия пазар имат Royal Canin, Purina Pro Plan, Eukanuba*. Цената им варира от 10 до 15 лв./кг.. Като лекари горещо препоръчваме тези храни, защото сме видяли прекрасното им действие. В много случаи те удължават живота на болното куче или коте, особено при хронични заболявания. Веднага се сещам поне за няколко наши пациенти които са живи благодарение на диетите Renal, Intestinal, Urinary и др. на изброените по-горе фирми.